Vraag hier uw product-monster aan

Hardie® VL Plank blijkt de juiste, weerbestendige oplossing voor renovatie gevelbekleding project Boer’n Box


In het Veluwse Hoenderloo staat een mooi karakteristiek project met 12 woningen. Het project Boer’n Box is ontworpen door architect Lars Courage en opgeleverd in 2016 en 2018. Duurzaam gebouwd in de herkenbare stijl van de zogenaamde kapschuurwoning. Vooral de typerende zwarte gevelbekleding geeft het project een aantrekkelijke eigenheid.
 

Oude planken blijken niet weerbestendig

De zeer gewilde woningen bleken enige tijd na de oplevering één grote uitdaging te hebben: de gevelbekleding, de zwarte planken dus, bleken niet weerbestendig. Met klachten van bewoners tot gevolg. Reinier Gieteling, directeur/eigenaar van Redon Bouw was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en is heel duidelijk over zijn ambitie: “Ik wil vooral projecten realiseren en bouwen die lang meegaan. Wat lang meegaat is ook duurzaam.” Het bouwbedrijf uit Vaassen met circa 25 mensen heeft kwaliteit dan ook - bij wijze van spreken - in grote letters op de gevel staan. Reinier: “Voor de gevelbekleding hebben we in eerste instantie zwart composietmateriaal gebruikt. Maar zwart absorbeert veel warmte, dus het moet heel goed bestand zijn tegen de zon. En dat bleek het vorige materiaal niet te zijn. Verder is de brandklasse B1 natuurlijk ook een belangrijke eis.”

 

 

Zorgvuldig werken aan een passende oplossing

Vervanging was dan ook de enige optie. Redon Bouw werkte bij deze uitdaging intensief samen met TIFA Lemele, gespecialiseerd in kozijnen en prefab houtskeletbouw elementen. Anton Exel is de directeur van dit ruim 60 jaar oude familiebedrijf en hij is enthousiast over de Hardie® VL plank: “Het is duurzaam materiaal, heeft weinig onderhoud nodig en is esthetisch heel passend voor dit ontwerp.” Bovendien bleek de materiaalkeuze precies te voldoen aan de gestelde eisen, waaronder brandklasse A2. Maar bij Redon gingen ze niet over één nacht ijs, zegt Reinier Gieteling: “We hebben verschillende fabrikanten en alternatieven vergeleken. Verder hebben we andere projecten bekeken en de bewoners nauw betrokken bij ons keuzeproces. Aan drie afgevaardigden hebben we de bouwkundige keuzes voorgelegd en ze konden gelukkig helemaal meegaan met onze overwegingen.”

De bewoners zijn er heel enthousiast over. Ik heb daar echt mooie complimenten over gehad, zelfs een flesje wijn!
Anton Exel
Directeur TIFA Lemele

Tevredenheid over duurzame én esthetische resultaat

Alle betrokkenen zijn heel tevreden met het resultaat. Anton zegt daar het volgende over: “De Hardie® VL Plank is heel goed verwerkbaar op de bouwplaats. Makkelijk te zagen. Het mooie van dit product is ook dat je het blind vernagelt en zonder clips. Je zet ze aan de bovenkant vast en schuift ze in elkaar.” Reinier bevestigt dat: “Je kunt de planken zonder ruimte tegen elkaar aanzetten, dat ziet er strak uit. Ook de lange levensduur van dit materiaal met 15 jaar productgarantie is een duurzame keuze.” Iedereen tevreden dus, niet op de laatste plaats de bewoners zelf. “Zeker!”, zegt Anton, “De bewoners zijn er heel enthousiast over. Ik heb daar echt mooie complimenten over gehad, zelfs een flesje wijn!”Wil jij meer weten over de Hardie® VL Plank of ben je benieuwd naar onze andere referenties? Navigeer dan naar de betreffende pagina door middel van onderstaand menu.
 
×